Tiistai 16.08.2016

Rantajameista Popfestiin

Broadwayn väki ei suinkaan lekotellut kesäkautta joutilaana laiturin nokassa. Heinä-elokuussa tehtiin muun muassa Evankeliumijuhlat Virroilla, ja Helsingissä aherrettiin Messukeskuksen Assembly-tapahtumassa sekä Flow-festivaaleilla. Sokerina pohjalla toteutettiin kaksi tyylikästä ”sisarusfestivaalia” Lohjalle ja Porvooseen!

Broadway ja Lohjan Rantajamit ovat taivaltaneet yhteistä polkua menestyksekkäästi jo toistakymmentä vuotta. Heinäkuun alussa järjestettävissä Rantajameissa Broadwayn asiakkaana on Uudellamaalla toimiva Suur-Seudun Osuuskauppa, ja SSO:n hyvistä kokemuksista vakuuttuneena Porvoon Popfestiä järjestävä S-ryhmän toinen alueosuuskauppa Varuboden OSLA valitsi myös Broadwayn oman festivaalinsa toteuttajaksi.

Molemmissa tapahtumissa käytettiin samaa telttaa ja lavaa, mikä helpotti teknistä toteutusta merkittävästi, ja sama oli ohjelman perusrunkokin – Sannista Antti Tuiskuun ja Vesalasta Chisuun. Lohjalla pääesiintyjänä oli tasavuosia juhliva Eppu Normaali, Porvoon vetonauloina nähtiin Jari Sillanpää ja Apulanta. Ja kun festivaalien kokokin oli samaa luokkaa, voi Rantajameja ja Popfestiä tuotannolliselta kannalta kutsua ainakin sisarusfestareiksi ellei ihan identtisiksi kaksosiksi.

”Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta asti kahteen kertaan, kun tila ja tilanne on äänentoiston ja valojen suhteen samanlainen. Kun artistitkin olivat molemmissa suurelta osin samat, sellainenkin edistää asioiden sujuvuutta”, Broadwayn tekninen tuottaja Kimmo Räsänen taustoittaa.

Tapahtumien toteutuksesta vastasi Broadwayn freelancereilla vahvistettu teknikkoryhmä – puolen tusinaa äänen, valon ja kuvan ammattilaista. Lavan tapahtumia kuvattiin kahdella kameralla kahdelle videoseinälle.

Skaalausta ja sovittelua

Kotimaisten artistien festivaalikeikkojen ylöspano kasvaa kesä kesältä: esiintyjien mukana kulkee omaa lavastetta, valoa ja videoseinää. Artistin pyrkimys erottua ja tarjota yleisölle persoonallinen esitys asettaa lisävaateita festivaalin tekniikan toimittajalle. Vierailevat setit tulee saada nopeasti lavalle ja pois, ja se ei onnistu ilman ennakkovalmisteluja.

Rantajamien ja Popfestin kaltaisilla pienemmillä festivaaleilla onkin tekniikan osalta omat suuret haasteensa.

”Bändit ovat samoja kuin Provinssirockin tapaisilla jättifestareilla, mutta silti niillä on täälläkin samat tarpeet! Se tarkoittaa meille tiukempia aikatauluja ja kaiken sovittelua rajallisempaan tilaan”, festivaalien äänentoistosta vastaava Broadwayn Jari Vainio kuvailee.

Tarvitaan esimerkiksi kunnollisia taustatiloja, jotta seuraavan esiintyjän rumpu- ja kosketinkioskit saadaan pystytettyä suoraan pyörien päällä kulkeville raisereille. Lisäksi bändit kuljettavat festarikeikoilleen omia miksereitään sekä kaapelointiratkaisujaan, joten kaiken infran on oltava yhteensopivaa artistin järjestelmiin, jotta kytkeytyminen onnistuu lyhyellä vaihtoajalla.

”Tämä oli ensimmäinen kesä, kun Rantajamien lavalta etupäähän ei vedetty lainkaan perinteistä kaukokaapelia, vaan ääni siirtyi digitaalisena, artistista riippuen milloin missäkin formaatissa.”

Ääntä kohti

Rantajamien suurimpana haasteena on tapahtuman sijainti: heti lavan takana on asutusta, jonne kantautuvalle melulle on asetettu tiukat desibelirajat.

”Tässäkin aiempi kokemus auttaa”, Vainio toteaa esitellessään kalustoa, joka on paitsi äänenlaatunsa myös suuntaavuutensa osalta parasta mahdollista.

”Pää- ja sivu-PA:t on toteutettu L-Acousticin KARA-linjasäteilijöillä, joita tuetaan SB18-subbasilla, jotka ovat myös suuntaavia. Ääni suuntautuu yleisöalueelle siis koko taajuuskaistalla, ja vuodot saadaan minimoitua myös bassotaajuuksien osalta ilman, että äänenpaineista tarvitsee tinkiä”, Vainio selvittää.

”Vielä kun saisi jollain nuo yleisön äänekkäät suosionosoitukset biisien välillä käännettyä toiseen suuntaan!” Räsänen vitsailee.

FCG:n talous- ja rahoitusfoorumi kokoaan vuosittain laivalastillisen kuntapäättäjiä ja rahoitusalan vaikuttajia Silja Symphonyn risteilylle
Broadway Finland on ylpeä työntekijöistään ja esittelee heidät yksi kerrallaan.
Kirkasta tapahtumasi ilmettä Asteran tyylikkäillä ledispoteilla – vedenpitävä RGBW-lediuutuus Lightdrop AX3 kerää huomion ja luo tunnelmaa
Vaikka kesä onkin vielä kukkeimmillaan, nyt on korkea aika käynnistää loppusyksyn henkilöstöjuhlien ja pikkujoulujen valmistelut.
Syksy on tapahtumia tulvillaan.